Julkaistu Jätä kommentti

Manuaalinen terapia eli käsillä tehtävä hoito kivun hoidossa

Manuaalinen terapia eli käsillä tehtävä hoito kivun hoidossa – onko juna menossa oikeaan suuntaan?

Käsillä tehtävällä hoidolla on Suomessa pitkät perinteet ja sen yleisyys on enemmän lisääntymään päin kuin vähenemään. Sitä harjoittavia ammattikuntia ja epävirallisempia nimikkeitä on Suomessa melkoinen nimikeviidakko ja meitä eri nimikkeillä toimivia on enemmän kuin käsissä sormia ja jalkaterissä varpaita. Osalla koulutus on ylempi korkeakoulututkinto ja osalla viikonloppukurssitus erilaissa opistoissa. Tietysti kenellekään terveydenhuollossa toimivalle ja ihmisten kärsimystä lievittävälle ammattilaiselle ei olisi pahitteeksi jatkuva opiskelu työn ohessa hyvän pohjan antava perustutkinnon kanssa. Luonnollisesti tämä ei voi toteutua kaikkien kohdalla, joten elämme realiteettien kanssa.

Kaikilla hoitomuodoilla on omat tosiuskovaisensa ja pahimmat vihamiehensä. Tosiuskovaiset kertovat satavuotta vanhojen hermoratakarttojen pohjalta, että kaikki tarvitsevat optimaaliseen elämän maksimointiin säännöllistä manuaalista hoitoa vauvasta vaariin. Ja että, potilaan huomattava rahallinen sijoitus hoidon kautta omaan terveyteen on paras korkoinen sijoitus ikinä. Tosiuskovaisten leirissä toinen koulukunta sattuu tulemaan myös mieleen – yhdellä hoidolla kaikkien kivusta kärsivien lantiokorit korjaavat ammattilaiset, mutta jätän tämän tähän. Pahimmat vihamiehet kertovat manuaalisen terapian olevan teatraalista plasebo-efektin maksimointia, jossa teatterilla saadaan kärsijä vakuutettua hoidon vaikuttavuudesta ja samalla saadaan hänen oma aktiivisuustasonsa jäädytettyä Han Solon tavoin karboniittiin. Tosin, jos potilas ikinä sulatetaan karboniitista, niin hänellä todetaan vähintään nikamavaltimon dissekaatio. Ei minkäänlaista vaikuttavuutta, jos tuiki tavalliset vakavat potilasvahingot eivät edusta jonkinlaista vaikuttavuutta.

Koko 12-vuotisen ammatillisen urani aikana yksittäisten manuaalisten terapian tekniikoiden vaikuttavuuden näyttö on ollut vähän niin ja näin. Tänä vuonna arvostetussa BMJ:ssä julkaistu meta-analyysi manipulaation vaikuttavuudesta kroonisen alaselkäkivun hoidossa päätyi oikeinkin positiivisiin päätelmiin hoidon vaikuttavuudesta (1). Juuri, kun kaikki toivoni oli mennyt, että ihan pelkällä selän manipulaatiolla olisi yksinään selvää vaikuttavuutta. Vakavasti sanoen en ole ihan varma, etteivätkö kontekstuaaliset tekijät edelleen näyttelisi merkittää roolia, vaikka myös pelkän manipulaation toimintamekanismin tutkimus edistyy hyvää vauhtia. Vielä kerran tiedoksi kaikille, että vaikutusmekanismi kivun hoidossa ei juuri pohjaudu nivelen ja muiden kudosten paikalliseen mekaaniseen vaikutukseen vaan enemmän sen aikaansaamaan neurofysiologiseen vaikutukseen sekä ääreis- että keskushermostotasolla.

Tosiaan manuaalisen terapian tosiuskovaiset uskovat, että säännöllisellä manuaalisella terapialla saadaan vapautettua meidän sisäinen potentiaali ja onnellistettua ihminen. Näihin väitteisiin on aika vaikea sanoa mitään järkevää, koska vastaavat termit ovat tutkimuskäyttöön mahdottomia määriteltäviä. Viimeaikainen korkealaatuinen tutkimus kuitenkin sanoo, että kroonisesta palaavassa selkäkivussa harvatahtisella (=muutamia hoitoja vuodessa) ylläpitohoidolla vaikuttaisi olevan ei ihmeitä tehnyt, mutta kuitenkin jonkinlainen preventiivinen vaikutus kivun palaamiseen (2). Luonnollisesti tosiuskovaisten leiri käänsi jo tutkimustulokset niin, että jos hoitoa olisi ollut vähintään kerran viikossa, niin osallistujien selkävaivat eivät olisi vain kadonneet savuna ilmaan, mutta heistä olisi tullut myös terveitä ja onnellisia. Eli maailman kahdeksas ihme eli Einsteinin korkoa korolle ilmiö on tässäkin kontekstissa totta!

Kaikesta huolimatta olen erittäin tyytyväinen manuaalisen terapian suuntaan ja sen asemaan nykyisin. Ääripäät ovat selkeästi harvalukuisemmat, yleinen tietoisuus on selvästi kasvamassa manuaalisen terapian kentän sisällä ja ympärillä ja ammattikuntien yhteistyö on lisääntynyt. Tutkimustakin tehdään koko ajan enemmän, josta suuri kiitos myös fysioterapialle, joka on lähtenyt enemmän käsillä tehtävän hoidon kelkkaan viime vuosina.

Maailman terveydenhuollossa manuaalinen terapia nähdään jo esimerkiksi osana selkäkivun kokonaishoitoa, joka hoitaa oireita ja parantaa toimintakykyä luoden pohjaa kivusta kärsivä oman aktiivisuuden lisääntymiselle ja pääsemisestä ns. paremmin kuskin paikalle. Tätä myös käytännössä kaikki suuremmat hoitosuositukset maailmalla kertovat – hyöty-haittasuhde on kunnossa, muttei ainoastaan manuaalista terapiaa vaan osana aktiivisempaa kokonaishoitoa (3).

Junan ollessa matkalla oikeaan suuntaan tietokirjamaisemmin lisää manuaalisesta terapiasta kivun hoidossa uudesta Ammattilaisen kipukirjassa, joka julkaistaan 3/2020.

Jani Mikkonen DC, B.Sc (Hons), DACNB
kiropraktikko, erikoistunut neurologiseen kuntoukseen, tohtorikoulutettava Itä-Suomen Yliopisto.

(1) Rubinstein SM, de Zoete A, van Middelkoop M, Assendelft WJJ, de Boer MR, van Tulder MW. Benefits and harms of spinal manipulative therapy for the treatment of chronic low back pain: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2019 Mar 13;364:l689. doi: 10.1136/bmj.l689.

(2) Eklund A1, Jensen I1, Lohela-Karlsson M1, Hagberg J1, Leboeuf-Yde C2, Kongsted A3,4, Bodin L1, Axén I1,2. The Nordic Maintenance Care program: Effectiveness of chiropractic maintenance care versus symptom-guided treatment for recurrent and persistent low back pain-A pragmatic randomized controlled trial. PLoS One. 2018 Sep 12;13(9):e0203029. doi: 10.1371/journal.pone.0203029. eCollection 2018.

(3) Lin I, Wiles L, Waller R, Goucke R, Nagree Y, Gibberd M, Straker L, Maher CG, O’Sullivan PPB.
What does best practice care for musculoskeletal pain look like? Eleven consistent recommendations from high-quality clinical practice guidelines: systematic review. Br J Sports Med. 2019 Mar 2. pii: bjsports-2018-099878. doi: 10.1136/bjsports-2018-099878. [Epub ahead of print] Review.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *